Wat is het beste macro statief dat je kunt vinden? In dit artikel vertel ik meer over macro statieven en de verschillen die er zijn. Door de jaren heb ik veel geprobeerd om beweging bij zeer kleine onderwerpen te reduceren.
Een laag standpunt geeft mooie zachte achtergronden terwijl het onderwerp scherp in beeld blijft. Met een rijstzak lukt dat bijvoorbeeld niet. Je moet er hard op moeten duwen om de camera in positie te krijgen. Het is niet ideaal.
Welk statief voor macro kies je
Het kiezen van een goed macro statief is belangrijk voor het maken van scherpe macro foto’s. Waar moet je aan denken bij het uitzoeken van het juiste statief voor jouw macrofotografie:
- Stabiliteit en draagkracht: Hoe zwaarder je apparatuur, hoe steviger het statief moet zijn.
- Gewicht en draagbaarheid: Koolstofvezelstatieven zijn licht en sterk, maar vaak duurder dan aluminium opties.
- Hoofdtype: Het statiefhoofd (balhoofd) is net zo belangrijk als het statief zelf. Een balhoofd wordt niet standaard meegeleverd.
- Voeten: Zorg ervoor dat de poten van het statief voorzien zijn van goede rubberen poten en uitwisselbare spikes.
- Accessoires: Overweeg statieven waarop je accessoires zoals macro-rails kunt bevestigen.
Macro statief: Benro TMS07A
Sinds ik begon met het maken van macrofoto’s heb ik de Benro TMS07A aangeschaft. Een prima statief voor macro, toch zou ik deze niet weer kopen. Waarom ik dit statief niet aanbeveel?
Ik heb duizenden foto’s met de Benro TMS07A gemaakt. Het biedt helaas niet wat ik zoek. Zoals gezegd wil ik graag zo laag mogelijk zien te komen met mijn camera. Met de Benro TMS07A is het balhoofd ervan simpelweg te hoog. Dat zorgt ervoor dat je camera dan ook vrij hoog zit.
De poten van deze Benro zijn individueel in te stellen. Hierdoor kun je dit statief in allerlei posities plaatsen. Het is een licht statief met 760 gram, gemaakt van aluminium in plaats van duurdere carbon statieven.
De minimum werkhoogte van dit statief is 11,3 centimeter. Achteraf gezien is dat dus fors hoog voor macrofotografie. Dit is gelijk het grootste nadeel. De maximale werkhoogte is 61 centimeter.
Macro statief: Benro FGP28A (kantelbaar middenzuil)
Een mooi voorbeeld hiervan is de Benro FGP28A. De middenkolom kan horizontaal geplaatst worden om laag bij de grond te komen. Als bonus kan een van de poten worden losgemaakt zodat je deze ook als monopod kunt gebruiken. Een veelzijdig statief dus.
De Benro FGP28A heeft een maximale werkhoogte van 165.6 centimeter en 135.5 centimeter zonder middenkolom. Het statief heeft een draagvermogen van maar liefst 14 kilogram en het materiaal is gemaakt van aluminium.
Het combineert stabiliteit met veelzijdigheid, wat resulteert in scherpere en beter samengestelde beelden.
Macro statief: Benro TMA28C (omkeerbaar middenzuil)
Er zijn macro statieven met een middenzuil die 180 graden kunnen worden omgekeerd. Hierdoor kan de camera nog dichter bij de grond geplaatst worden. De omkeerbare middenzuil maakt het mogelijk om opnamen te maken die anders moeilijk of onmogelijk zouden zijn. De Benro TMA28C is gebouwd met een omkeerbare middenzuil.
Bij de Benro TMA28C hangt de camera onder het statief aan de middenzuil vast. Hiermee kan de camera dan ook letterlijk tot aan de grond worden geplaatst. Het statief is eenvoudig op te zetten en in hoogte aan te passen met twistlock sluitingen.
De Benro TMA28C heeft net als de FGP28A een draagvermogen van 14 kilo en een maximale werkhoogte van 155.5 centimeter. Dit statief is opgebouwd met carbonfiber. Het gewicht van 1500 gram is wel vrij fors.
De poot voorzien van isolatie is ook nog eens los te schroeven en als monopod te gebruiken. En dit soort extra opties zijn altijd handig.
Het beste macro statief
Het beste macro statief hangt af van jouw persoonlijke wensen en budget. In dit artikel heb ik je de verschillende mogelijkheden van macrostatieven laten zien. Het merk Benro staat bekend om zijn hoogwaardige statieven en monopods.
- Materiaal: Aluminium
- Gewicht: 0,76 kilogram
Mijn voorkeur gaat uit naar het statief met omkeerbaar middenzuil. Echter is dit direct het duurste statief. Een macro statief met afneembaar middenkolom is een goede keuze wanneer je een kleiner budget hebt.
Toch adviseer ik het statief met een omkeerbare middenzuil. Je zult hier langer plezier van hebben naarmate je macrofotografie vaardigheden verbeteren. Daarbij is de beste macro statief ook degene waar je jaren mee vooruit kunt.